KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah serta Kualiti yang dijamin Tulin.

Tuesday 9 July 2013

Pemakanan Sihat



Diet yang sihat dan seimbang seharusnya menjadi amalan ibu hamil di sepanjang tempoh kehamilan. Ini adalah kerana setiap makanan yang diambil oleh ibu juga merupakan makanan untuk tumbesaran dan perkembangan bayi dalam kandungan. Pada trimester kedua, perkembangan janin akan semakin cepat membesar, ini membuatkan ibu hamil perlu membekalkan gizi yang seimbang bagi menampung perkembangan tersebut.

Ibu hamil yang tidak mengamalkan pemakanan yang sihat selalunya akan berdepan dengan pelbagai masalah kesihatan. Ia juga akan melibatkan bayi anda secara langsung. Bagi ibu, anda mungkin mengalami anemia serta kurang khasiat makanan. Manakala kandungan anda pula, mungkin akan mengalami masalah kurang berat badan, lahir sebelum masa (pramatang) dan lebih serius lagi berkemungkinan berlakunya keguguran.

Ibu hamil seharusnya mengerti bahawa bayi bergantung pada ibunya untuk menerima pelbagai nutrien penting bagi menjamin perkembangan yang sihat. Janin akan menyerap setiap khasiat yang diperlukannya melalui apa yang ibunya makan. Oleh itu, pengamalan diet yang sihat dan seimbang serta lengkap adalah penting. Amalan pemakanan sebegini mampu memberi perkembangan bayi yang sihat serta mempunyai berat badan yang normal.

Kekurangan nutrien, zat dan mineral yang diperlukan oleh bayi sepanjang berada dalam kandungan ibu boleh menjejaskan tumbersarannya. Untuk melengkapkan pemakanan yang seimbang ibu hamil seharusnya mengambil aneka jenis diet yang lengkap seperti karbohidrat, lemak, mineral vitamin, kalsium, protein, dan sebagainya.

Di samping itu, beberapa perkara yang boleh diamalkan adalah:

Tambah pengambilan kalori harian. Disarankan antara 200 - 300 kalori.
Makan sedikit tetapi makan lebih kerap (5 - 6 kali sehari).
Makan makanan dari sumber protein dan karbohidrat.
Amalkan pengambilan vitamin dan mineral seperti zat besi.


Buahan Dan Sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar adalah sumber vitamin dan mineral yang baik untuk ibu hamil. Namun, pastikan ia dicuci sebersihnya sebelum dimakan. Sayur-sayuran yang berdaun amat baik sebagai diet untuk ibu hamil, kerana ia rendah lemak serta kaya dengan mineral, vitamin dan asid folik. Disamping itu, amalan memakan buah-buahan yang kaya serat amat penting untuk ibu hamil menghindari masalah sembelit ketika hamil.


Makanan Tambahan

Supplemen sangat mudah diamalkan di samping dapat membekalkan nutrien yang diperlukan mengikut sukatan yang telah ditetapkan. Suplemen merupakan kaedah alternatif untuk ibu hamil bagi mendapatkan nutrien penting seperti kalsium, vitamin C, serat, asid folik, ferum, zat besi, asid lemak dan sebagainya. Pengambilan suplemen mampu melengkapkan nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil.

Asid folik sangat penting sebagai zat makanan tambahan bagi bayi dalam kandungan pada awal kehamilan iaitu pada trimester yang pertama. Manakala ferum diperlukan sebagai zat tambahan bagi ibu yang mengidap masalah kekurangan darah semasa kehamilan. Zat makanan tambahan amat penting bagi ibu dan bayi. Namum begitu, sekiranya ibu hamil mengamalkan pemakanan seimbang dan lengkap dari pelbagai jenis makanan segar, maka zat makanan tambahan tidak lagi diperlukan. Ini adalah kerana makanan yang telah diambil adalah sudah mencukupi untuk membekalkan zat, nutrien dan mineral yang diperlukan oleh ibu dan bayi.


Snek Yang Sihat

Sepanjang kehamilan, ibu hamil lebih mudah berasa lapar dari kebiasaan. Oleh itu, makanlah apabila berasa lapar. Selain mengambil makanan yang agak berat, ibu hamil juga boleh mengamalkan makan snek yang sihat seperti bijirin sarapan bersama susu, buah-buahan kering, sandwich, salad, yogurt dan pelbagai lagi. Jangan amalkan pengambilan snek yang mengandungi gula dan lemak yang tinggi seperti coklat, kek, ais krim, biskut, puding, kerepek kentang serta air berkarbonat. Makanan yang tidak sihat akan mengakibatkan berat badan bertambah disamping berlakunya kerosakan gigi. Bagi mengelakkan berlakunya peningkatan kolesterol dalam badan, cuba elakkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu yang tinggi.


Tip Pemakanan (Sediakan Bekalan)

Mudah dan kerap berasa lapar adalah perkara normal buat ibu hamil. Jadi, anda disarankan untuk makan lebih kerap tetapi dalam kuantiti yang sedikit bagi setiap pengambilan. Untuk memastikan ibu hamil sentiasa mempunyai bekalan makanan, jom cuba cara ini :

Dalam Laci Meja Kerja
(Biskut atau roti yang tinggi kandungan serat, buah-buahan kering, kekacang, susu ibu hamil)

Dalam Beg Tangan
(Biskut berserat tinggi,kismis, kacang, buah-buahan segar, snek sayuran, sekotak susu)

Dalam Peti Ais Pejabat
(Air mineral, jus tanpa gula, yogurt asli tanpa gula, keju Dutch atau Swiss, buahan segar, snek sayuran, roti berserat tinggi).

No comments:

Ingin Bertanya?

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...