Mengamalkan diet seimbang
yang mengandungi semua kumpulan makanan iaitu karbohidrat, protein,
sayur-sayuran, buah-buahan dan lemak.
Memperbanyakkan
pengambilan sumber karbohidrat kompleks iaitu nasi, mi, bijirin dan roti.
Mengambil lebih makanan
berprotein seperti daging tanpa lemak, ayam dibuang kulit dan lemak, ikan,
telur, soya, tempe dan kekacang iaitu 3 hingga 4 hidangan susu sehari.
Pengambilan lebih makanan berprotein adalah penting bagi memenuhi penghasilan
susu ibu.
Banyakkan pengambilan
buah-buahan dan sayur-sayuran iaitu 3 hingga 5 hidangan sehari bagi memenuhi keperluan
vitamin c dan asid folik yang penting untuk ketahanan tubuh dan tumbesaran
bayi.
Pengambilan lemak dan
gula berlebihan perlu dikurangkan untuk mengelakkan daripada penambahan berat
badan berlebihan dan menyebabkan kegemukan.
Ibu menyusukan dengan
susu ibu boleh mengambil saiz makanan yang sama seperti sewaktu hamil pada
trimester ke 3 tetapi hendaklah meningkatkan pengambilan susu kepada tiga
hingga empat gelas sehari. Walau pun tiada bukti menunjukkan komposisi kalsium
daripada susu ibu dipengaruhi oleh pengambilan kalsium ibu, dipercayai
kekurangan kalsium bagi ibu boleh meningkatkan mobilisasi atau penggunaan
kalsium dari tulang ibu untuk mengekalkan paras kalsium dalam susu ibu bagi
keperluan bayi. Kekurangan kalsium bagi ibu boleh meningkatkan risiko
osteoporosis di peringkat menopaus.
Pastikan ibu mengambil
air sebanyak 6 – 8 gelas sehari.
Pengambilan kalori yang
mencukupi di samping protein tinggi seperti daging tanpa lemak, buah-buahan
yang kaya vitamin c seperti jambu batu dan oren serta sayur-sayuran hijau boleh
mempercepatkan penyembuhan luka.
Makanan yang kaya dengan
zat besi seperti daging tanpa lemak, hati dan kerang boleh membantu pembinaan
semula sel-sel darah merah yang hilang semasa melahirkan anak dan darah nifas.
No comments:
Post a Comment