Ibu hamil seharusnya lebih peka dan berhati-hati
dengan pemakanan yang diambil kerana ia mungkin mendatangkan kesan kepada bayi
dalam kandungan. Berikut adalah panduan yang boleh ibu hamil amalkan bagi
mengelak berlakunya keracunan makanan.
Sentiasa pastikan makanan yang dibeli masih tidak
tamat tempoh. Di samping itu elakkan beli makanan yang pembungkusannya sudah
rosak.
Elakkan membeli produk tenusu yang tidak dipasteur.
Simpan daging atau tenusu di bawah suhu 40 darjah
selsius.
Cuci tangan dengan bersih sebelum memegang makanan.
Pastikan buah-buahan atau sayur-sayuran segar
dicuci sebersihnya sebelum dimakan bagi mengelakkan toksoplasmayang terdapat
pada makanan tersebut.
Masak terlebih dahulu makanan yang diperap atau
didingin beku. Makanan dingin beku seperti sosej perlu dimasak dengan sempurna
bagi menjamin bakteria yang terdapat pada makanan tersebut mati sepenuhnya.
Elakkan makan makanan mentah atau separuh masak.
Sekiranya ingin makan daging atau makanan laut,
pastikan makanan tersebut telah dimasak dengan sempurna.
Elak daripada membeli makanan yang mudah terdedah
kepada habuk serta diragui kebersihan penyediaannya seperti yang dijual di
tepi-tepi jalan, warung serta restoran yang didapati tidak menjaga kebersihan.
No comments:
Post a Comment