KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah serta Kualiti yang dijamin Tulin.

Tuesday, 23 July 2013

Perbandingan Antara Bengkak Buah Dada, Salur Tersumbat dan MastitisBengkak Buah Dada (Breast Abcess)

Berlaku secara Perlahan dan sebaik sahaja selepas bersalin. Biasanya melibatkan kedua-dua belah buah dada. Bahagian buah dada akan bengkak, panas dan ibu mengalami sakit keseluruhan buah dada. Ibu boleh demam hingga mencapai suhu badan melebihi 38.4C. Pada hakikatnya ibu berasa sihat.


Salur Tersumbat (Block Duct)

Juga Berlaku secara perlahan terutama selepas penyusuan. Biasanya melibatkan sebelah buah dada sahaja. Mungkin mengalami sedikit panas dan mengalami sakit sedikit tetapi setempat sahaja. Ibu akan alami demam dan suhu badan melebihi 38.4C. Pada hakikatnya ibu berasa sihat.


Jangkitan (Mastitis)

Berlaku secara tiba-tiba dan yang mengakibatkan 'localised tenderness' kemerahan dan sakit. Ibu menderita demam suhu badan melebihi 38.4C , rasa letih, loya atau pening kepala. Selanjutnya ia menjadi abcess.
Post a Comment

Ingin Bertanya?

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...