KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah serta Kualiti yang dijamin Tulin.

Tuesday, 23 July 2013

Memerah SusuIa menyebabkan bekalan susu ibu tidak putus
Ia merupakan makanan terbaik untuk bayi
Ia mengurangkan risiko bayi terdedah kepada pelbagai penyakit dan alahan
Ia mengelakkan dan mengurangkan bengkak buah dada
Ia mengelakkan infeksi atau terjadinya radang buah dada (mastitis)

Ibu-ibu yang sudah biasa memerah susu mereka boleh memperolehi susu yang banyak dalam 15 - 20 minit. Kuantiti susu yang diperolehi berbeza-beza pada setiap masa perahan yang dibuat. Umur dan berat badan bayi juga menentukan kuantiti susu yang perlu ditinggalkan untuk bayi.

Di tempat kerja memerah susu boleh dilakukan di mana-mana, asalkan tidak menarik perhatian ramai.

Di ruang pejabat bertutup
Dalam bilik stor yang bersih
Dalam surau atau bilik sembahyang

Sekiranya anda terpaksa memerah di tempat yang ada kebersihannya, gunakan pump susu dimanas susu ibu akan terus masuk ke dalam botol. Ini untuk menjamin kebersihan dan mengelakkan daripada terdedah kepada pertumbuhan bakteria.

Memerah dengan tangan untuk mengurut buad dada bagi memerah susu, tekankan kedua-dua belah tangan secara mendatar di atas kedua-dua buah dada. Lengan mestilah tegak ke tepi sambil menekan dengan kuat, gerakkan jari dengan perlahan ke bahagian puting dan areola. Untuk mengeluarkan susu dari laktiferous sinus. Tekan dengan perlahan-lahan bahagian areola menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.

Susu perlu diperah ke dalam bekas yang telah dibersihkan. Gunakan bekas yang berlainan setiap perahan dibuat. Bila menggunakan pump susu pastikan bahagian pump yang bersentuhan dengan susu mestilah dibersihkan setiap kali digunakan. Harus juga berhati-hati supaya pump yang digunakan dengan sedutan yang kuat. Ini boleh menyebabkan puting terasa sakit.

Ibu akan merasa selesa sekiranya mereka berpakaian yang longgar serta mudah ditutup dan diangkat dari bahagian depan. Pakaian yang berzip atau berbutang dibelakang adalah tidak sesuai untuk memerah susu. Contoh baju kurung, baju kedah atau pakaian sepasang seperti blaus dan skirt adalah bersesuaian.

Reflek 'let down' atau pancutan susu adalah penting untuk ibu mendapatkan susu yang banyak semasa memerah. Takungan susu tidak akan keluar sekiranya keadaan ibu tidak tenteram dan releks. Proses 'let down' akan berlaku bila ibu menggambarkan wajah bayinya sedang menghisap susu semasa memerah susu.

Cara untuk mendapatkan reflek 'let down':

Releks dan perah susu di tempat yang sunyi dan jauh daripada kebisingan

Letakkan tuala suam (demah) atas buah dada

Urut buah dada perlahan-lahan dan cuba bayangkan wajah bayi anda sedang menyusu. Jika memerah susu dirumah tunggu sehingga 30 - 40 minit selepas anda menyusui bayi sebelum membuat perahan. Perahan ini memberi masa untuk kilang susu membuat tambahan.

Cara yang mudah untuk melarutkan perahan susu ibu yang beku, letakkan bekas dilaluan air terus (air dari paip) kemudiah barulah direndam di dalam mangkuk yang berisi air suam. Jangan menggunakan air terlalu panas kerana ini boleh membuat susu berbintil.

Adalah lebih mudah jika bekas yang berisi perahan susu ibu yang beku diletakkan di bahagian penyejuk (bahagian bawah) kira-kira 6 - 8 jam sebelum digunakan. Cara ini akan memudahkan untuk melarutkan susu beku ini.

Pastikan susu yang telah dipanaskan mencapai suhu badan, uji suhunya dengan menitik beberapa titik susu dibahagian lengan.

Jangan memasak perahan susu, tidak digalakkan memanaskan didalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven), kemungkinan akan kehilangan khasiat susu ibu dan juga kepanasannya tidak menentu. Ini akan membahayakan jika diberi kepada bayi.

Susu yang mendap akan menjadi 2 lapis, ini adalah perkara biasa. Anda hanya perlu menggoncangkan botol sebelum digunakan.

Simpan perahan susu ibu dengan kadar kuantiti yang sedikit (70 - 80 ml) dalam setiap botol/bekas. Cara ini akan mengelakkan daripada pembaziran kerana susu yang telah dipanaskan harus dihabiskan dalam masa satu jam.

Susu mudah terdedah dengan jangkitan pertumbuhan bakteria. Pastikan semua botol/bekas sudu/cawan kegunaan bayi terjamin bersih. Basuh tangan sebelum menyusui bayi atau selepas menyalin lampin.
Post a Comment

Ingin Bertanya?

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...