KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah serta Kualiti yang dijamin Tulin.

Tuesday, 16 July 2013

Masalah PayudaraBengkak Susu

Masalah ini terjadi apabila susu tersumbat dan mulai berkumpul serta berbuku di dalam payudara. Untuk melancarkan pengeluaran susu, ibu dinasihatkan melakukan rawatan tuaman menggunakan bungkusan rumusan halba yang diikat seperti cepu dan direbus sehingga kembang. Bagi melancarkan dan memperbanyakkan air susu, ibu disyorkan mengamalkan minuman khas.


Bengkak Payudara Yang Sakit Berdenyut Dan Berbisa

Payudara yang bengkak biasanya akan disertai rasa bisa dan sakit berdenyut. Darjah kesakitan akibat kebengkakan itu adalah berbeza antara seorang ibu dengan ibu yang lain. Keadaan ini dapat diredakan dengan rawatan tuaman ke atas payudara.


Barah Susu

Payudara yang mengalami masalah bengkak, merah dan sakit dikenali sebagai barah susu. Ilmu perbidanan Melayu mengesyorkan beberapa kaedah rawatan untuk masalah ini.

Selut laut, bedak mentah belut dan bunga cempaka (dilumatkan) digaul sebati seperti bedak sejuk. Sapukan ke atas payudara, kecuali di bahagian puting.

Ubi jaga (digiling atau dilumatkan) dan digaul sebati dengan bedak mentah belut. Sapukan ke atas payudara, kecuali bahagian puting.


Puting Merekah Dan Berdarah

Keadaan merekah dan berdarah sering terjadi di bahagian leher atau pangkal puting ibu yang menyusukan bayi. Keadaan ini berpunca daripada cara penyusuan yang tidak betul, iaitu bayi hanya menghisap di bahagian puting sahaja tanpa memasukkan sekeliling kelopak ke dalam mulut. Sebab yang lain, bayi menghisap terlalu kuat apabila susu berkurangan dan mengakibatkan puting dan lehernya melecet. Beberapa rawatan yang disyorkan antaranya:

Rebus daun sirih, biarkan suam. Rendam kapas dan gunakannya untuk mencuci perlahan-lahan di bahagian puing yang sakit. Lap kering.

Asah kunyit, manjakani dan biji pala (boleh juga gunakan serbuk). Gaul sebati dengan minyak kelapa. Pupuk atau sapu rata di bahagian puting.
Post a Comment

Ingin Bertanya?

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...