Nutrien:
Kalsium
Kalsium
Sumber makanan: Susu dan hasil tenusu, ikan yang tulangnya
boleh dimakan (seperti sardin dalam tin, ikan bilis), kacang dan hasil kekacang
termasuk dhal, tauhu dan tempe, sayuran seperti bayam, selada air, daun
mustard, cekur manis, daun ubi, kailan dan brokoli, produk diperkaya dengan
kalsium seperti susu berkalsium tinggi, yogurt, bijiran sarapan pagi, biskut
dan nasi
Zat Besi
Sumber makanan: Kerang, ikan bilis (keseluruhan), hati,
daging tanpa lemak, ayam, telur, kacang kuda, tauhu kering, pucuk paku, peria,
bayam dan kangkung
Iodin
Sumber Makanan: Makanan Laut seperti kerang, kupang, ikan
air laut, rumpai laut, daging, susu dan hasil susu bijirin, kekacang yang
dikeringkan dan buah-buahan yang dikeringkan
Zink
Sumber Makanan: daging, ikan, kerang, kekacang, biji benih,
bijirin-bijirin penuh (terutama bran)
Folat
Sumber Makanan: Sayuran berdaun hijau,kacang bendi,
asparagus, kekacang, hasil bijirin, yang diperkaya dan hati
Vitamin A
Sumber Makanan: Hati, susu, telur, buah-buahan berwarna
kuning dan merah (mangga, betik), sayuran berwarna kuning dan merah (lobak,
labu), dan sayuran berdaun hijau
Vitamin B1
Sumber Makanan: Ragi, kekacang, produk yang diperkaya seperti
roti, bijirin dan biskut
Vitamin B2
Sumber Makanan: Kekacang (kacang kuda, soya,kacang merah dan
kacang hitam), daging, telur ayam dan ekstrak daging
Vitamin B3
Sumber Makanan: Daging, hati, ikan bilis,kacang dan
kacang-kacang lain, bijian penuh dan tepung gandum mil penuh
Vitamin E
Sumber Makanan: Minyak sayur, biji benih, kacang dan
bijirin bijian
No comments:
Post a Comment