ESP ENERGIZING SOY PROTEIN
Perbezaan Shaklee:
ESP - Shaklee
merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan
kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protin yang pertama ini dicipta oleh Dr.
Shaklee pada awal 70-an. Di mana, kini banyak ujian klinikal telah membuktikan
bahawa Dr. Shaklee telah lama mengetahui protin soya adalah factor utama dalam
penjagaan kesihatan yang unggul.
Energizing Soya Protein ESP ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang
sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi
yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya
mengandungi “non-GMO” (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses
pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g (satu tin Energizing
Soy Protein) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga
segera dan boleh bertahan lama.
Energizing
Soy Protein ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran
yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh
tubuh manusia.Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
Sangat sesuai untuk semua peringkat umur-tua dan muda. Manakala, kandungan
Indeks Glisemik (G.I.) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga
kepada pengidap kencing manis.
Satu
hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda gading, 4 kali ganda telur,
12 kali ganda susu, rendah lemakm tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat
mudah diserap oleh tubuh manusia.
INDEKS GLISEMIK RENDAH
Indek
glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras
gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks
glisemik (G.I.) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula
memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem
badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurungan
berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.
Sesetengah
protein soya diproses dengan alcohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang
bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang
digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk
mengekalkan isoflavones genisten dan daidzein yang kritikal demi membekalkan
anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
Manfaat
Utama:
Awet
Muda – Asid Amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ,
kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet
muda.
Baik
untuk Hormon – Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan
isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormone wanita. Ia membantu merendahkan
paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
Baik
Untuk Prostat – Geninten yang terkandung dalam kacang soya terbukti
keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser.Ia memusnahkan
radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel
kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovary, menopaus dan
pembesaran prostat.
Kulit
Remaja – Meransang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan,
agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat
sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
Pembekal
Tenaga – Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia
baik untuk kekal bertenaga, mencegah migraine, imsomnia dan tekanan.
Membaiki
Pigmentasi – Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki
masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
Membaiki
Memori – meningkatkan kualiti memori, vitality, dorongan seksual dan
rangsangan.
Kepentingan
Protin
Protin
adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta
komponen utama kepada hormone manusia.Ia juga meransang fungsi psikologi. Maka,
setiap organ kita memerlukan protin. Kekurangan protin menyebabkan kelemahan
dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam
badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan,
masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormone, dan akhirnya boleh
membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada
kematian.
Apa
Itu Asid Amino?
Protin
terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan
menghasilkan jenis protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin dan
enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.
Terdapat
asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia.Ini
dikenali sebagai asid-amino tak perlu.Manakala asid amino yang tidak boleh
dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali
sebagai asid-amino perlu.Shaklee menyediakan kesemua asid-amino perlu tersebut.
Shaklee
menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved
Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan
genetrik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.
Rekomendasi Pengambilan "ESP Shaklee":
2
– 3 kali sehari, 2 sudu besar (perut kosong) (boleh campur dengan Meal Shakes
dan Performance Drink).
No comments:
Post a Comment